Squash- och äpplechutney

Squash- och äpplechutney

Här är en chutney på squash och äpplen som smakar gott till både fläsk och kyckling. Den är även god till curryrätter av olika slag. Nigellafröna är det som lyfter chutneyn. Fröna finns i välsorterade affärer med “utländsk” mat.

Ingredienser
  • 1 kg squash
  • 1 kg äpplen
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad röd chilli
  • 500 ml äppelcidervinäger
  • 400 gr rörsocker
  • 8 kardemummakärnor
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk chillipulver
  • 2 tsk nigellafrön
  • 8 cm färsk ingefära
Tillagning

Skala och skär squashen i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka upp äppelcidervinäger och rörsockret. Lägg i squashen och äpplena. Tillsätt vitlök och chilli.

Skala kardemummakärnorna och mortla dem med spiskummin- och korianderfröna. Rosta blandningen försiktigt i en stekpanna.

Riv ingefäran och och tillsätt den och övriga kryddor till chutneyn. Låt koka på svag värme i ca 1 timma, tills blandningen blir simmig.

Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Kan sparas i upp till ca 6 månader.

Kategorier: Grönt på bordet