Recept i kategorin Medelhavsinspirerat

Aubergine parmeggiano
​Läcker grönsaksrätt som passar både som vegetarisk rätt med t ex ris till och som tillbehör till kött eller fisk.

Spaghetti med krämig sås
Enkel men såååå god pasta med squash, tomater och bacon i krämig sås.

Skinkpaj med squash
​Våren närmar sig och därmed pajernas tid. Den här skinkpajen lyfts av rikligt med cocktailtomater och oliver. Äggstanningen är gjord med riven ost, men varför inte testa t ex med en god,…

Svart ris med tonfisk
​Tonfisksåsen kan ätas med pasta också, men ​det mörka svarta riset ger en fyllig bakgrund åt tonfisksåsen.

Couscous med aprikoser och dadlar
Den här couscousen med aprikoser och dadlar är inspirerad av Marockos kök. Jag har här använt gul lök - vilket kan kännas lite ovanlig idag när rödlök oftast används - men för den här…

Grillad sallad
Lite extra jobb med en sallad men med fantastiskt gott resultat.

Paprikakyckling
En snabblagad kycklinggryta där baconet ger sälta och paprikan sötma.

Gratinerad aubergine
En enkel vegetarisk rätt som även kan vara tillbehör till fisk och kött.

Marockansk lammgryta
En mustig och god lammgryta med lite ovanliga kombinationer av ingredienseer

Lammklubbor
Marinaden jag använt för lammklubborna är den typiska grekiska marinaden som används bl a till souvlaki.

Fisk med couscous
Couscous förknippar man mer med Nordafrika och Mellanöstern än Asien, men det här receptet som blandar ett thailändskt stuk med couscous är riktigt smarrigt.

Salsa Verde
Härlig, fräsch sås till både kött och fisk, och varför inte till en pasta?

Spenat- och Fetapaj
En enkel, vegetarisk men matig paj.

Ratatouille
I augusti - september är grönsakerna som behövs för en riktig ratatouille billiga och som godast. Receptet kommer från den lilla fiskebyn Ramatuelle i södra Frankrike där man också lägger i…

Räkor med vitlök
Vill man så kan man äta de marinerade räkorna som förrätt och skippa resten. Piripirin i marinaden för mig till Portugal.

Lasagne
En alldeles egenhändigt gjord lasagne!

Moussaka
Vill man göra riktig moussaka använder man förstås lammfärs. Men det går lika bra med nötfärs!

Peperonata
Gott tillbehör till en köttbit. De grillade paprikorna ger en härlig sötma.

Goda Köttbullar
När man gör köttbullar på det här turkinspirerade sättet, förstår man att kåldolmar faktiskt har sitt ursprung i Turkiet! Smaken på köttbullar i den här tomatsåsen med mangold påminner…

Köttfärssås
Barnens favorit! Sägs det, men en riktig köttfärssås lagad med omsorg överträffar det mesta.