Recept i kategorin Grönt på bordet

Broccoligratäng med mozzarella
En lätt broccoligratäng som fungerar både som vegetarisk rätt och som tillbehör till kött.

Aubergine parmeggiano
​Läcker grönsaksrätt som passar både som vegetarisk rätt med t ex ris till och som tillbehör till kött eller fisk.

Squash- och äpplechutney
Här är en chutney på squash och äpplen som smakar gott till både fläsk och kyckling. Den är även god till curryrätter av olika slag. Nigellafröna är det som lyfter chutneyn. Fröna finns i…

Picklade rödbetor, gulbetor och polkabetor
Picklade betor av olika slag är gott som förrätt eller som tillbehör till en köttbit. Här har jag blandat rödbetor, gulbetor och polkabetor vilket ger en fin färg på matbordet, men det går…

Indisk linssoppa
​En mustig linsoppa som gjord för hösten. Kanelen ger en god och något överraskande smakbrytning. Receptet kommer från min vän Lena.

Couscous med aprikoser och dadlar
Den här couscousen med aprikoser och dadlar är inspirerad av Marockos kök. Jag har här använt gul lök - vilket kan kännas lite ovanlig idag när rödlök oftast används - men för den här…

Grillad sallad
Lite extra jobb med en sallad men med fantastiskt gott resultat.

Mustig vintersallad
En sallad är knappast vad man tänker på i kylan, men den här är rustik nog att stå sig. Jag använde här Druvans vitvinsvinäger med fikon, men det går naturligtvis bra med vanlig vinäger också.

Gratinerad aubergine
En enkel vegetarisk rätt som även kan vara tillbehör till fisk och kött.

Sallad på brysselkål
Den här salladen uppskattades mycket på julbordet häromåret, men passar när som helst.

Rastasallad
Vad sägs om en röd-gul-grön sallad med salsa picante och kreolskt stuk?

Krämig tomatsoppa
En god och mustig tomatsoppa i höstmörkret. Servera med t ex små ostpajer.

Seroendeng
Seroendeng är ett självklart tillbehör på ett indonesiskt rijstafel, men kan även användas på vanligt ris som en liten smakförhöjare.

Salsa Verde
Härlig, fräsch sås till både kött och fisk, och varför inte till en pasta?

Grönsaker i ånga
Att ångkoka är ett sätt att koka grönsaker på som inte bara är nyttigt, utan också framhäver grönsakernas smaker.

Spenat- och Fetapaj
En enkel, vegetarisk men matig paj.

Ratatouille
I augusti - september är grönsakerna som behövs för en riktig ratatouille billiga och som godast. Receptet kommer från den lilla fiskebyn Ramatuelle i södra Frankrike där man också lägger i…

Peperonata
Gott tillbehör till en köttbit. De grillade paprikorna ger en härlig sötma.

Salsa
Det är enkelt att göra en egen salsa. Citronsaften är det som gör det.

Grönt Ris
En enkel smakförhöjning av riset!