Goda Köttbullar
När man gör köttbullar på det här turkinspirerade sättet, förstår man att kåldolmar faktiskt har sitt ursprung i Turkiet! Smaken på köttbullar i den här tomatsåsen med mangold påminner om kåldolmar med lingon.
- 3 hg nötfärs
- 0,5 dl vatten
- lite ströbröd
- 2-3 hackade vitlöksklyftor
- en 1/2 hackad lök
- 1 dl bladpersilja
- 1 tsk oregano
- salt svartpeppar
Sås:
- 1 hackad lök
- 1 hackad vitlöksklyfta
- olivolja
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk bladpersilja
- 1 tsk oregano
- cayennepeppar
- salt svartpeppar
- 2-3 hg mangold
Låt ströbrödet svälla i vattnet en stund. Rör ner köttfärs, lök, vitlök och och kryddor. Rulla till bullar och stek på medelvärme. Ta upp dem. Fräs lök och vitlök till såsen. Tillsätt tomater och kryddor. Lägg ner köttbullarna i såsen och låt koka ca 20 minuter. Tillsätt det gröna från mangolden efter 15 minuter. Servera med kokt potatis.