Marockansk lammgryta

En mustig och god lammgryta med lite ovanliga kombinationer av ingredienseer

Ingredienser
  • 750 gr fint lamm i kuber
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 5 msk apelsinjuice
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk färsk hackad koriander
  • 1 tsk färsk hackad mynta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • en nypa muskotnöt
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 125 gr torkade aprikoser, blötlagda över natten
  • 125 gr urkärnade, hackade dadlar
  • 1/2 l buljong
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk sesamfrön till garnering
Tillagning

Dag 1. Gör en marinad av apelsinjuicen, vitlöken, hälften av olivoljan och kryddorna. Marinera lammet i kylskåpet över natten.

Dag 2. Stek löken på låg värme så att den inte tar färg i återstoden av olivoljan. Ta upp och lägg åt sidan. Ta upp lammet och spara marinaden. Bryn köttet och tillsätt sedan marinaden, aprikoserna med vätskan den blötlagts i, dadlar, buljong, lök och salt och peppar. Koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda 1 timma. Ta bort locket mot slutet så att såsen kokar ihop. Strö över sesamfröna. Servera med couscous.