Aubergine parmeggiano

Aubergine parmeggiano

​Läcker grönsaksrätt som passar både som vegetarisk rätt med t ex ris till och som tillbehör till kött eller fisk.

Ingredienser
  • ​2 auberginer
  • 1 mozarella
  • riven grana padano eller parmesan
  • sesamfrön

Tomatsås

  • 1 - 2 msk hackad lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk körsbärstomater
  • rikligt med torkad eller färsk basilika
  • 1 näve hackad bladpersilja
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
Tillagning

​Skiva auberginen på tvären. Lägg dom på tallrik eller dylikt och strö salt på dom. Låt dom stå så i ca en halvtimme fö att dra u vattnet. Torka av dem innan de används.

Gör under tiden tomatsåsen. Stek lök och vitlök på svag värme tills de blir glansiga. Blanda i tomater och örter samt kryddor. Låt puttra ca 20 minuter.

Smörj en ugnsfast form. Lägg i 1/3 av aubergineskivorna med lite utrymme mellan dem. Lägg på ung. 1 msk tomatsås och därefter en bit mozzarella och riven grann padano. Upprepa en gång och avsluta med ett lager aubergine. Strö över lite sesamfrön.

Sätt in 225° graders ugn i ca 20 minuter.