Aubergine parmeggiano
Läcker grönsaksrätt som passar både som vegetarisk rätt med t ex ris till och som tillbehör till kött eller fisk.
- 2 auberginer
- 1 mozarella
- riven grana padano eller parmesan
- sesamfrön
Tomatsås
- 1 - 2 msk hackad lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk körsbärstomater
- rikligt med torkad eller färsk basilika
- 1 näve hackad bladpersilja
- 1 knivsudd cayennepeppar
- salt, svartpeppar
Skiva auberginen på tvären. Lägg dom på tallrik eller dylikt och strö salt på dom. Låt dom stå så i ca en halvtimme fö att dra ur vattnet. Torka av dem innan de används.
Gör under tiden tomatsåsen. Stek lök och vitlök på svag värme tills de blir glansiga. Blanda i tomater och örter samt kryddor. Låt puttra ca 20 minuter.
Smörj en ugnsfast form. Lägg i 1/3 av aubergineskivorna med lite utrymme mellan dem. Lägg på ung. 1 msk tomatsås och därefter en bit mozzarella och riven grann padano. Upprepa en gång och avsluta med ett lager aubergine. Strö över lite sesamfrön.
Sätt in 225° graders ugn i ca 20 minuter.