Bami Goreng
Bami är en av mina verkliga favoriter från tiden då jag bodde i Holland. Den mår bäst av göras i god tid, gärna en dag före.
- 8-10 nystan tagliatelle
- 1/2 hackad lök
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 hackad selleristjälk
- 1-2 hackade salladslökar
- 50 g skuren nerv från kinakål
- 2 cm riven ingefära
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk farinsocker
- 250 gr tärnat fläskkött
- 2 msk jordnötssmör
- 50 gr böngroddar
- 1 hg skivade champinjoner
- det gröna från kinakålen
- 2 tsk limejuice
- 1 msk ketjap
- 15-20 räkor
- olja
Blanda kött och jordnötssmör. Låt det dra minst en halv halvtimme. Koka pastan.
Woka lök, vitlök, selleri, salladslök, nerv från kinakål och kryddor. Tillsätt köttet i jordnötssmör och champinjonerna. Stek på svag värme i 5-10 minuter.
Blanda ner pastan och böngroddar. Smaka av med limejuice och ketjap. Blanda sist i det gröna från kinakålen samt räkor. Låt det hela bli varmt.
Servera med satésås, seroendeng och skalad gurka i stavar.